Stichting Dassenwerkgroep Utrecht & ‘t Gooi

voor het behoud van de Das en een mooi en soortenrijk dassenlandschap
achtergrondfoto website: Ronald Stiefelhagen/P4P Natuurfotografie
Berichten 2021-01-12 tot 2021-06-16
12-01-2021 Zo kan het ook! Wie de bossen, akkers en weilanden van Beukenburg- De Leijen ( De Bilt, Utrecht) kent weet dat wroetsporen van dassen zeer talrijk zijn. Dassenwissels zijn duidelijke dassensporen en als je wat doorzoekt vind je ook latrines en mestputjes. Ik was afgelopen weekend te gast bij vrienden in de Noord Veluwe, om precies te zijn in Emst(Gelderland) net ten zuiden van Epe. Een prachtig landschap ten westen van Emst vormt de overgang tussen de Tongerense Berg en het Wisselse Veen. Een landschap dat in een zekere zin vergelijkbaar is met de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de veengronden van Groenekan en Maartensdijk. Goed graafbare droge gronden naast regenwormrijke weilanden en enkele maisakkers, daarmee dus net als Beukenburg-De Leijen een dasseneldorado. Op de Lage Veenweg trof ik dit bordje aan een hek. Voor mij een mooi voorbeeld van goed omgaan met natuurwaarden in je eigen leefomgeving. Vrijwilliger uit Bilthoven
23-01-2021 Actie bij Kortenhoef. “Handen uit de mouwen”. Vrijwilligers van onze stichting plaatsen raster rond dassenburcht in weiland in Vechtplassengebied, anders wordt de burcht vertrapt door grazende schapen; een en ander met toestemming van de boer(pachter).
16-04-2021 Gooise dassen bij TV programma “Vroege Vogels” Het TV programma Vroege Vogels heeft op 16 april 2021 een item uitgezonden over natuurverbindingen in het Gooi. Met brede natuurbruggen, tunnels en faunabuizen kunnen hier veel drukke (snel)wegen veilig gepasseerd worden. De dassenwerkgroep heeft beeldmateriaal geleverd van dassen die de passages gebruiken. De laatste schakel wordt een groot ecoduct op de Monnikenberg bij Hilversum.( hele film is de zien op http://bnnvara.nl/vroegevogels/videos/564102)