Stichting Dassenwerkgroep Utrecht & ‘t Gooi

voor het behoud van de Das en een mooi en soortenrijk dassenlandschap
achtergrondfoto website: Ronald Stiefelhagen/P4P Natuurfotografie
Berichten 2021-07-31 tot 2021-10-01
31-07-2021 Dassenjongen in de spoorwegdriehoek In het dassenterritorium in de spoorwegdriehoek (Amersfoort) zijn dit jaar weer twee jongen geboren. Ze spelen buiten en ontdekken de wereld. Ze leren op die manier straks zelfstandig te worden. De geboorte van de jongen is een blije verrassing voor alle dassenvolgers. De spoorwegdriehoek staat flink onder druk door de werkzaamheden aan de rondweg. Daar is een werkterrein voor de machines en bouwketen gemaakt in de bosrand. Er zijn al diverse dassen doodgereden, maar dit stel heeft zich gelukkig veilig weten te handhaven in de driehoek. Hoewel ze al een paar keer verhuisd zijn naar een bijburcht in hun territorium, omdat hun hoofdburcht te onrustig werd voor het krijgen van jongen. Ze worden bedreigd door de voorgenomen bouwplannen op het kloosterterrein van het St Josef klooster. Daar komen appartementen en zorgwoningen, en het wormenrijke weiland zal bebouwd en geplaveid worden. Ook het oude gazon dichter bij het klooster, waar veel dassensporen gevonden worden, verdwijnt. Daarmee wordt het voedselgebied van de dassen ernstig aangetast, en we betwijfelen of de spoorwegdriehoek nog wel voldoende voedselaanbod heeft voor een dassenfamilie. Als eerste is dat dan merkbaar aan het uitblijven van geboortes: de moeder heeft te weinig fysieke reserves en krijgt geen jongen meer. Helaas zijn de belangen van de dassen en andere (bos)dieren ondergeschikt aan de ruimtehonger van de mensen. De dassenwerkgroep blijft de belangen van deze dieren behartigen! Een filmpje van de spelende jongen, opgenomen door Forest Dweller Research ten behoeve van de Dassenwerkgroep Utrecht en t Gooi: https://www.youtube.com/watch?v=q_43OQEfU5Q
05-09-2021 Monumentaal dassenkunstwerk Op het landgoed Eerde (Ommen), eigendom van Natuurmonumenten, worden restauratie-werkzaamheden uitgevoerd aan huis, oprijlaan, zichtassen en parkaanleg. Daarbij werden ook enkele monumentale bomen geveld. Een oude grote eik is door de houtkunstenaar Maurice de Meijer bewerkt tot een kunstwerk, dat dassenvrienden zeer aanspreekt! Een dassenburcht met jongen in de mooie omgeving van het oude landgoed. Een van onze Amersfoortse vrijwilligers kwam het kunstwerk tegen op haar fietstocht. Iets om onze website bezoekers van te laten meegenieten!
1-10-2021 Weesdassen uitgezet Na een paar maanden in de opvang bij Das en Boom, zijn er vijf jonge weesdassen uitgezet bij een verlaten burcht op een prachtige plek in het Utrechtse. Het terrein is eigendom van Staasbosbeheer. Er is met hekwerk een groot gebied omheind, waar de dieren zes weken kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Ze worden in deze tijd dagelijks bijgevoerd. Daarna gaan de hekken weg en kunnen ze behalve in het natuurgebied ook in het omringende boerenland lopen. De dassen zijn dit voorjaar opgehaald op verschillende plekken in Nederland. We hebben daarover bericht in mei: toen waren er drie hongerige weesdasjes in Baarn. De moederdassen zijn in alle gevallen verkeersslachtoffer geworden terwijl ze nog jongen zoogden. De dasjes moeten zelf naar buiten kunnen komen uit hun burcht, en daarmee kansrijk genoeg zijn voor de opvang. Daar worden ze gevoerd tot ze hun eigen kostje bij elkaar weten te scharrelen. Deze samengestelde dassen “familie” zal verder met behulp van camera’s gevolgd worden. Er worden nog een paar van dergelijke leeggeraakte dassenterritoria gezocht om de resterende 10 jonge dassen uit de opvang te kunnen uitzetten.